Eerste vijf handelsdagen van het jaar methode

Voorspellingen doen zijn van alle tijden. Vroeger hadden we waarzeggers. Tegenwoordig wagen bekende beleggingsguru’s aan een voorspelling voor het komende jaar. Gaat de beurs het komende jaar per saldo stijgen of dalen? Eigenlijk is er niemand die het weet. Zeker als het om toekomstvoorspellen gaat. Maar toch is er een methode waarmee we met redelijke hoge zekerheid kunnen zeggen of we het jaar hoger of lager eindigen. Welke methode is dat en wat kun je daarmee? Je leest het in deze blog.

Kunnen we een voorspelling doen over het komende beursjaar? Ja, met de “Eerste vijf handelsdagen methode” kunnen we een redelijk betrouwbare inschatting doen of de beurs hoger danwel lager zal eindigen dan waarop zij is geopend. Daarbij nemen we de openingskoers op de eerste handelsdag van het jaar en vergelijken die met de slotkoers op de vijfde handelsdag.

De eerste vijf handelsdagen methode uitgelegd

Met de eerste vijf handelsdagen methode is een redelijk betrouwbare inschatting te maken of de beurs hoger danwel lager zal gaan eindigen dit jaar. Het verloop van de eerste 5 handeldagen geeft een betrouwbare indicatie voor het verloop van de rest van het jaar. Is die per saldo hoger? Dan is de stelling dat wij een beursjaar met per saldo hogere koersen kunnen verwachten. Als de koers in de eerste 5 handelsdagen per saldo lager is dan zouden we dus per saldo lagere koersen kunnen verwachten.

De eerste vijf handelsdagen methode toegepast

Om de betrouwbaarheid hiervan vast te stellen hebben wij vanaf het jaar 2000 voor elk jaar het verloop in de eerste vijf handelsdagen geanalyseerd. Dit deden wij door de openingskoers op de eerste handelsdag te vergelijken met de slotkoers op de vijfde handelsdag. En wat blijkt? In ruim 77% van de gevallen is dit een goede voorspeller voor het komende jaar. Alleen de jaren 2007, 2012, 2015, 2016 en 2018 deden niet wat deze methode zou voorspellen. Alleen in 2018 begonnen we voortvarend hoger maar sloten het beursjaar toch lager. De overige jaren werd een lagere slotstand voorspeld op basis van de eerste vijf handelsdagen. Maar in die jaren eindigde de beurs toch hoger…

Resultaten eerste vijf handelsdagen methode

Resultaten eerste vijf handelsdagen methode

Wij kijken voor 2022 tegen een verlies aan in de eerste vijf handelsdagen. We moeten rekening houden met per saldo dalende koersen dit jaar. Maar wat kunnen we hiermee in de praktijk? Niet zoveel natuurlijk. Want om geld in te zetten op deze methode is een gevaarlijk spel. Er kan binnen een jaar zoveel gebeuren. En welk beleggingsinstrument kies je dan? Hefboomproducten zijn uitgesloten. Aandelen eigenlijk ook. Beleggingsfondsen dan?

Leuk om een column te schrijven en leuk om te weten, maar wij doen er niets mee. Wij hanteren een systeem met vastomlijnde handelsregels in een duidelijk handelsplan. Daarmee wordt gemiddeld 30% per maand behaald. U kunt onze handelssystemen één-op-één volgen. U krijgt dan exact een kopie van wat wij doen. Als wij €500 winnen doet u dat ook. Als wij €100 verliezen doet u dat ook. Wij behaalden een rendement van 77,3% met ons AEX-systeem en 19,3% met ons handelssysteem op de EUROSTOXX50. U kunt dat ook. Klik hieronder op de button on meer te weten en om onze handelssystemen automatisch te volgen.