Hoger, hoger, hoger…?

Bodegraven, 2 juli 2021

Beste Belegger,

De aandelenbeurzen laten sinds november 2020 een bijna onafgebroken stijging zien. Correcties die plaatsvinden zijn zeer mild en worden door beleggers aangegrepen om te kopen. Met nieuwe All Time Highs tot gevolg.   

Een prima beurs voor mooie rendementen toch? Wel, dat is maar ten dele waar…

Allereerst hangt dat natuurlijk af van welk type belegger u bent. Als Buy & Hold Belegger is het sinds maart 2020 prima zaken doen.  

Voor de systeembelegger ligt dat iets gecompliceerder. Niet elke strategie werkt onder alle beursomstandigheden. Dat heeft onder andere te maken met een aantal voorwaarden waaronder een systeem gehandeld mag worden, welke zijn gebaseerd op uitgebreide studie van historische koersgegevens. En vervolgens vastgelegd in handelsregels.

Voor de Wallstreet-Spirit systemen speelt het momentum een belangrijke rol. Dat wil zeggen dat er voldoende follow-up moet zijn nadat ons systeem een openingskoop- of openingsverkoop signaal heeft gegeven.

Maar wat zien we sinds april 2021 op onderstaande grafiek? Een koers die al enige tijd als een zaagtand heen en weer beweegt. En dat maakt het er niet gemakkelijker op om met recht-toe-recht-aan long of short posities succes te boeken.

Dit geldt met name voor de systemen die wat korter op de bal spelen. En daartoe behoren ook onze Wallstreet-Spirit systemen. Dergelijke systemen zijn immers meer gevoelig voor dit soort beursomstandigheden.

Zig-Zag beweging AEX
Zigzag bewegingen in de AEX-koersgrafiek met koersbars van 1 uur

Bij de Duitse DAX-Index zien we dit fenomeen nog sterker terug, zowel op dagbasis als intradaybasis.

Hoe nu verder?

Laten we daarvoor eerst naar de resultaten kijken. Daarmee kom ik tot de conclusie dat de WS-systemen een prima halfjaar achter de rug hebben.

Voor WS-907 staat de teller op 22,6% en voor WS-908 op 11,9% rendement. Daarmee lijkt de situatie nog niet zo dramatisch. Tevens zien wij minder grote uitschieters sinds de laatste systeemupdate uit augustus 2020 (Klik hier voor de column: “Wallstreet-Spirit in Coronatijd”).

Dat neemt niet weg dat we blijven onderzoeken of er wezenlijke verbeteringen mogelijk zijn. Niet alleen in genoemde periode, maar over langere perioden waarbij we dan beschikken over voldoende betrouwbare data. Daarbij is geen nieuws goed nieuws…

Met vriendelijke groeten,

Martinus van Dolder

Namens het team van Wallstreet-Spirit BV