Maandbericht februari 2023

Beste volgers van WS-907,

In februari hebben we de voeten niet droog kunnen houden. Een lastige maand omdat er nauwelijks trendmatige bewegingen van voldoende lengte waren. En die zijn wel nodig voor ons systeem. Jammer, maar wel te verwachten na de enorme snelle opmars van de AEX-Index in januari.

AEX koersverloop februari 2023

Een dergelijk koersverloop (=consolidatie) zien we meestal na een sterke opmars. We noemen dat ook wel contractie. Na contractie volgt vaak expansie; een uitbraak gevolgd door een grotere koersbeweging. Dit zien we op verschillende timeframes terug. Bijvoorbeeld als we de koersen op dagbasis bekijken, maar ook binnen dezelfde dag (=intraday). 

Meestal zijn het de perioden van contractie waarin veel opeenvolgende verliezen kunnen ontstaan. Veel bewegingen zetten niet door en lijken in eerst instantie op een uitbraak… Veel traders gaan hier de fout in of blazen zelfs hun account op. Hiervoor is maar één oplossing: GEDULD! Dit geldt ook voor een trendbeweging die al is ingezet, maar waarbij het systeem niet tijdig wist te anticiperen. Komt ook voor… En ook dat hoort erbij. Ook dan zal gewacht moeten worden op een nieuw handelssignaal waarbij een duidelijk patroon waarneembaar is. En dus volgens het handelsmodel statistisch gezien voordeel valt te halen.

Het is belangrijk dergelijke perioden tijdig te onderkennen en daarop actie te ondernemen. Het systeem is nu zover ontwikkeld dat wij hiertoe ook beter in staat zijn. Maar verliezen horen erbij. Zolang deze maar acceptabel blijven. 

Natuurlijk hebben macro-economische ontwikkelingen hun invloed op het gedrag van de beurs. Daarover valt van alles te zeggen maar wij gaan er vanuit dat we dat tijdig terug zien in de koersen…

Even geduld houden dus. Die grotere beweging komt er echt!

Met vriendelijke groet,
Het team van Wallstreet-Spirit