Beleggers betreden de markt met hoge verwachtingen. Met de laptop aan het strand, een paar uur voor het scherm en de rest van de dag genieten… De waarheid is weerbarstiger. Slechts een handvol beleggers maakt serieuze winsten. De rest verliest op termijn (veel) geld. Het is tijd om de waarheid onder ogen te zien…

Bij beleggen draait het om psychologie, de methode en risicobeheersing.
Volgens ervaren beleggers is money management het belangrijkste onderdeel van beleggen. Bij u ook?
Slecht money management kan van een goed systeem een verliesgevend systeem maken.
Overigens is elke vorm van money management zinloos zonder een consistente vorm van handelen.
Volgens ons is de belegger zelf het probleem. En daarin worden wij ondersteund. Men schat namelijk dat trading 95% psychologie is en 5% systeem. En daar is veel voor te zeggen.
Want om succesvol te zijn is meer nodig. Een laptop met een grafiekenprogramma is niet voldoende om succesvol te zijn. Maar beleggen is toch gewoon laag kopen en hoog verkopen?
Succes is alleen te bereiken met een ijzeren discipline, een goed ontwikkelde methode en een breed doordachte risicobeheersing.
Het volgende zal voor de meeste lezers confronterend overkomen. Ik hoop echter dat dit bijdraagt aan meer realistische verwachtingen over beleggen.
Bent u op zoek naar spanning en sensatie?
De financiële markten hebben een hoge entertainmentwaarde. Het spel gaat bijna 24 uur per dag door. Voor veel beleggers is de markt daarom een toevlucht uit het dagelijks bestaan.
Henry David Thoreau: “The mass of men lead lives of quiet desperation”
Want het werkzame leven van veel mensen is een eentonig bestaan.
We worden ‘s ochtends wakker, maken ons klaar voor de komende dag en rijden over dezelfde weg naar kantoor. Op kantoor zien wij dezelfde saaie collega’s.
Na onze werkdag rijden we over dezelfde weg naar huis. Daar wacht ons dezelfde routine als gisteren. We eten wat. Ploffen neer op de bank. En kijken naar hetzelfde saaie TV- programma. Drinken een glaasje alcohol en slapen vervolgens weer in hetzelfde bed…
Voor veel mensen gaat dit al jaren zo, zonder uitzicht op iets beters. Op een korte vakantie na misschien?
Het doodsaaie leven eindigt meestal bij het openen van een beleggersrekening…
De spanning tijdens uw eerst transactie geeft het gevoel dat u leeft!
Het aandeel stijgt. U voelt de drang om constant de koersen te checken en het financiële nieuws te volgen…
Het aandeel staat op winst. U staat voor een nieuw dilemma: gaat u verkopen, of uw winst veilig stellen? Maar als u bijkoopt kunt u de winst verdubbelen… U hart gaat sneller kloppen…
Als de resultaten zo doorzetten, heeft u tegen de tijd dat het Kerstmis is een flink vermogen opgebouwd!
Niet veel later ontdekt u dat koersen ook kunnen dalen. U raakt overspoeld met angst, zoals een dier in gevangenschap. Maar tegelijkertijd voelt u weer dat u leeft!
Tijdens die koersdaling ontstaat een ander dilemma: wanneer gaat u verkopen? U besluit dat het dit keer anders is. Deze dalende beweging is een uitzondering. Een stoploss werkt hier niet… Totdat u met een onhoudbaar groot verlies de markt verlaat… En besluit nooit meer terug te keren…
Waarschijnlijk gaf u de schuld aan de broker, de expert of het financiële nieuws. Of was het wishful thinking?
Lijdt u aan zelfsabotage?
En dan is er nóg iets waar veel beleggers mee te maken krijgen. Het is zelfsabotage. Een zelfvernietigende reeks van verlieslatende trades.
Geen mens lijkt hieraan te ontkomen.
Zelfs de meest intelligente mensen met een indrukwekkende staat van dienst.
Zij zouden toch beter moeten weten?
Is dit pech? Onwetendheid? Of een verborgen verlangen om te falen…?
Zelfsabotage komt bij mensen heel subtiel naar binnen. Dat wordt mede veroorzaakt door ons reptielenbrein en in de manier waarop onze maatschappij is ingericht.
Ons wordt geleerd om ons te gedragen, niet te opdringerig maar aardig te zijn.
Hierdoor hebben wij de neiging om ons innerlijke agressie tegen onszelf te keren. En hiermee saboteren wij onszelf.
Bent u in een zelfsabotage modus? Bekijk de historie van uw account en u weet het antwoord.
Daalt uw accountwaarde? Misschien bent u in een zelfsabotage modus beland. Halveer uw posities en analyseer uw trading dagboek. Waar gaat het fout?
Beleggers dienen zich zelfbewust te worden van wat zij aan het doen zijn. Houdt een dagboek bij, leer van fouten en val niet terug in oude gewoonten.
Verliezen -en met name grote verliezen- voelen als keiharde kritiek. We willen het liefst verdwijnen en dat grote verlies zo snel mogelijk vergeten.
Maar u verstoppen lost niets op. Gebruik de pijn van het verlies om jezelf te veranderen en ontwikkel discipline.
Professionele traders werken bijvoorbeeld met een “Trading Journal”.
De oplossing voor zelfsabotage
De enige oplossing voor zelfsabotage is het herkennen ervan.
Dat is moeilijk. Ons brein wil verliezen vermijden en deze zo snel mogelijk vergeten.
Daarom worden verliezen eerst zelfs ontkent door de belegger. Hij wil er de ernst niet van inzien, terwijl het accountsaldo in rap tempo daalt. Toch blijft deze belegger onverminderd doorgaan. Zonder een goede analyse.
Ervaren beleggers weten wat er uiteindelijk zal gebeuren.
Als u niet in staat bent om verliezen snel af te kappen, zal uiteindelijk een onacceptabel groot verlies geaccepteerd moeten worden. De trader is op het niveau van “Rock Bottom” beland. Het is ieders eigen versie van hel op aarde…
Dit is het moment dat de belegger zichzelf in de spiegel aankijkt en weet dat het zo niet langer door kan gaan… Tot hier en niet verder.
Uiteindelijk blijven er twee groepen beleggers over:
- De groep die terugvalt in oude gewoonten. Zij die denken dat het wel goed komt.
- Beleggers die hun gedrag en manier van denken veranderen na het bereiken van “rock bottom”.
Uiteindelijk is het doel van de trader om de dag door te komen zonder een groot verlies. Kleine verliezen zijn part of the game.Deze horen bij het spel.
Money management zorgt voor een duidelijk scheidingslijn tussen het nemen van een acceptabel risico en een te groot verlies.
Tot slot
Beleggen is meer toegankelijk dan ooit tevoren. Maar veel beleggers zijn binnen korte tijd een illusie armer.
Dat heb ik willen benadrukken door een aantal psychologische aspecten te behandelen. Want het psychologisch aspect en het succes van de belegger beïnvloeden elkaar zeer sterk.
Het is een illusie om te denken dat we snel rijk kunnen worden door een paar uurtjes ons geluk te beproeven op de financiële markten. Of dat een systeem voor ons al het werk gaat doen.
Stel dat u een trendvolgend systeem gaat volgen. Heeft u vooraf bedacht of dit systeem bij u past?
Want kenmerkend voor trendvolgende systemen is het grote aantal verlies-trades ten opzichte van het aantal winst-trades. Kunt u daarmee omgaan? Blijft u doorgaan na 5 verliesgevende trades op rij? Waarschijnlijk niet…
En juist op het moment dat u het bijltje erbij neer gooit wordt de grootste trend uit de geschiedenis in gang gezet… Tja had u maar…
U bent altijd zelf verantwoordelijk voor wat u doet. Of u nu zelf belegt of een systeem automatisch volgt.
Van onervaren naar ervaren is een reis naar een grotere zelfbewustzijn en zelfdiscipline.
Als u terugvalt in oude fouten en niets verandert dat is dat whisful thinking. Stop er dan mee.
Als u weet waar het probleem ligt, en u doet niets…. Dan geeft dat hetzelfde effect als niets weten én niets doen.
Misschien is autotrading daarom wat voor u? Overweeg het werk aan de professionals over te laten en verbeter uw resultaten drastisch…
Succes met uw beleggingen.
Martinus