Teleurstellend resultaat juni 2018

Beste volgers van WS-907®,

Op dit moment van schrijven (19 juni ’18) staat WS-907® bovenaan de lijst op de home-page. Met een rendement van ruim +15% voor de maand juni. Reden om trots op te zijn, zou je denken. Reden voor een column wellicht? Iedereen houdt immers zijn pen keurig in z’n binnenzak, totdat er een keer een goede performance te zien is. Als dat zo is, komen de journalistieke kwaliteiten naar boven en wordt er driftig geschreven. Nee, de 15% van dit moment is geen reden om jullie te schrijven. De echte reden is minder mooi.

Want de extreme koersbeweging van de AEX in de maand februari 2018 heeft haar sporen achtergelaten. Niet alleen bij ons, maar bij vrijwel elk systeem op www.Systems2Follow.com. De resultaten voor die maand waren dan ook zeer teleurstellend en droevig. Helaas ook voor ons WS-907® systeem.

Onze beleggingsbeslissingen nemen wij op basis van een zelf ontwikkeld algoritme. Dat is best een ingewikkelde wiskundige formule, die continue de koersen analyseert. En daarbij speurt naar regelmaat in de trends. Een stukje trend naar boven. Een stukje naar beneden. Een stukje zijwaarts. Of even geen trend en dan natuurlijk ook geen positie in de markt. Bij dat zoeken naar stukjes trend vergelijkt het algoritme steeds de huidige koers met wat er in het verleden is gebeurd.

Een zekere regelmaat is daarbij een voorwaarde voor succes. Felle onverwachte bewegingen of scherpe draaipunten, zoals in februari 2018, zijn dat niet. Zulke felle bewegingen maken we niet vaak mee. Maar in februari wel en ons algoritme zat er dan ook naast dit keer. Helaas! Maar zul je zeggen: “Kijk dan eens naar 2008. Toen waren er toch ook grote bewegingen naar beneden”? Ja, dat is waar, maar die bewegingen gingen veel geleidelijker en regelmatiger.

De vraag is nu alleen wat we kunnen leren van dergelijke situaties. Want we mogen niet uitsluiten dat dergelijke felle koerbewegingen vaker voor gaan komen. Wat als Italië de Euro verlaat? Of de EU? Of als Nederland zelf er de brui aan geeft? Wat te denken van de onvoorspelbaarheid van de Amerikaanse president. De uitkomst van zijn gedurfde handelspolitiek kan nog alle kanten op. Eén ding is zeker: eerder gemaakte afspraken  hebben geen waarde meer. En wil iedereen nog wel zaken doen met een man die kleine kinderen – vaak peuters nog – scheidt van hun moeders en opsluit in kampen. Wie het weet mag het zeggen. Ons algoritme heeft geen glazen bol en weet dus ook niet welke kant het opgaat. En welk effect dat op de koers zal hebben?

Ondertussen voegen we wel extra filters toe aan het algorime om daarmee te proberen al te grote ‘zeeperds’ in de toekomst te voorkomen.

Ik kijk nu, al tikkend op m’n computer, nog een keer naar de site van systems2follow en zie dat WS-907® z’n topposite heeft geconsolideerd.

Je zou bijna gaan denken dat het ons is gelukt om een beter algoritme te maken. Wij hopen op uw begrip en vertrouwen op een verdere prettige samenwerking.

Namens het team van Wallstreet-Spirit BV.

Martinus van Dolder