Update februari 2020

Bodegraven, 2 februari 2020

Geachte WS-907® deelnemer,

Het jaar 2019 was voor ons WS-907® systeem een prachtig jaar. Met een rendement van 71,2% zijn wij – maar met ons ook vele systeemvolgers – zeer tevreden. Tientallen volgers hebben inmiddels meer dan 100% gedraaid. Proficiat!

Maar zelfs als bomen tot in de hemel lijken te groeien, gaat dat natuurlijk niet in een rechte lijn. Want de huidige marktomstandigheden hebben een effect op onze resultaten. Hoewel het gemiddeld maandelijks resultaat vanaf oktober 2019 t/m december 2019 uitkomt op +4,67%, zal niet iedereen tevreden zijn. Wat is er aan de hand?

Koersgrafiek AEX zijwaarts
Koersgrafiek AEX op dagbasis van sep-2019 t/m jan-2020 met veel zijwaartse perioden

U ziet ook wel dat er lange perioden zijn waarin de koers in een smalle bandbreedte (=trading range) beweegt. De zwarte blokken geven de neutrale perioden aan voor twee van onze subsystemen. Ik zal dat uitleggen.

Het WS-907® systeem bestaat uit 6 verschillende subsystemen. Daarmee spelen wij onder andere in op mooie trendbewegingen, maar ook op countertrend bewegingen. En zoals eerder in één van onze columns beschreven, speurt ons algoritme naar regelmaat in trends. Een stukje trend naar boven. Een stukje trend naar beneden. Een stukje zijwaarts. Geen trend? Dan geen positie, tenzij de bandbreedte van een trading range ruim genoeg is, zodat ook dan binnen de trading range stukjes trend ontstaat. Bij dat zoeken naar stukjes trend vergelijkt het algoritme steeds de huidige koers met wat er in het verleden is gebeurd.   

In bovenstaande grafiek zien we dat de koers soms met kracht een trading range verlaat om daarna weer volledig tot stilstand te komen. Of dat de koers snel draait waardoor zich onder andere valse uitbraken voordoen. Redenen om maar beter geen positie aan te gaan. Door constant op het verkeerde been gezet te worden kunnen per saldo grote verliezen ontstaan.

Wat nu? Bij de pakken neer zitten heeft geen zin. Afwachten is het devies. Wachten op nieuwe signalen van het WS-907® systeem. We hebben immers een goed systeem dat jaarlijks mooie resultaten laat zien. En ondertussen blijven we testen en verbeteren om het systeem nog beter tot zijn recht te laten komen. Daarbij is geen nieuws goed nieuws…

Namens het team van Wallstreet-Spirit B.V.

Martinus van Dolder