WS-907® & WS-908® in Coronatijd

Bodegraven, 12 augustus 2020

Zitten we nu nog midden in het Corona tijdperk, of is het ergste achter de rug? Voor beide meningen valt wel wat te zeggen. Toch ga ik er maar vanuit dat we er voorlopig nog niet vanaf zijn. Maar als je naar de beurzen kijkt, zie je dat de paniek wel is verdwenen en dat er een zekere rust is ingetreden. Dat was in februari-april wel wat anders. Maar juist daarom is dit een goed moment om te beschouwen wat er is gebeurd en – vooral – om te kijken “Hoe nu verder”.

Het beleggingsjaar 2020 verloopt tot op heden niet zoals verwacht. Na een uitstekende start stond de teller eind februari 2020 op een rendement van +32%. De voor ons systeem mooie jaren 2018 & 2019 leken dus een nog mooier vervolg te krijgen… Leek, ja. Want een maand later zag de wereld er ineens heel anders uit. Ja, ook wij zijn ons rot geschrokken. Het coronavirus veroorzaakte een ware crisis, die ook gevolgen heeft gehad voor het WS-907®systeem.

Een trendvolgend systeem, zoals het onze, reageert bij zeer scherpe omkeer-bewegingen vaak laat. En voordat aan alle handelsvoorwaarden van een gedraaide trend is voldaan, is de koers vaak al behoorlijk ver doorgeschoten. Om eerder te kunnen profiteren van koerswendingen, of om eerder uit een onverhoopte verlies trade te kunnen stappen, zal het systeem korter op de bal moeten kunnen spelen. Sneller reageren dus. Dat heeft voordelen maar ook nadelen.

Maar eerst terug naar de huidige situatie. Want je vraagt je wellicht ook af waarom er al enige tijd geen trades zijn gedaan. Wel, dat heeft te maken met het zijwaartse (soms grillige) koersverloop. Bekijk daarvoor onderstaande grafiek maar eens.

AEX-Index in trading range

Vooral vanaf begin juli zien we de koers met relatief grotere dag-uitslagen op- en neer springen. Steeds met een flink hogere of lagere opening in tegenovergestelde richting op de volgende beursdag. Dit soort koersverloop kan desastreus uitpakken voor een long/short systeem en we zijn dus blij dat het algoritme ons hiervoor beschermd heeft door even op neutraal te springen. Gelukkig maar. Niet alles gaat fout. Als dat ‘op neutraal springen’ niet gebeurd was, was de kans groot geweest dat door “Stoploss onderbrekingen” de verliezen uiteindelijk weer groot waren geworden. En daar hebben we dit jaar even genoeg van gehad.

Nu terug naar het systeem. Ik noemde al eerder dat korter op de bal spelen voordelen heeft. En ook nadelen. Maar dat ons systeem aanpassing nodig had, zal ook iedereen duidelijk zijn. De beschrijving die daar het beste bij past is: Wij hebben WS-907®verfijnd. Dat is gedaan door er twee kortere timeframes met een eigen algoritme en eigen handelsregels aan toe te voegen. Die toevoegingen hebben we de afgelopen 4 maanden getest over een periode van 9 jaar. Daarna is de verfijning nog 2 keer aangepast. En vervolgens is het geheel nogmaals getest en nu over de laatste 13 jaar. Tot slot hebben we het geheel met alle handelsregels vertaald in drie aangepaste algoritmes. En dat alles voor zowel het systeem WS-907®(voor de AEX) als ook voor WS-908® (voor de EUROSTOXX50).

Belangrijkste voordeel van deze verfijning is dat we daarmee een halvering van de drawdown (=tussentijdse verliezen) hebben bereikt. Nadeel is een verdubbeling van het aantal trades en een iets lagere hitrate (=% winsttrades), namelijk ±50%. Het kan dus zomaar gebeuren dat er enkele trades achter elkaar met verlies worden gesloten. Is dat nu jammer of is dat erg? Wij vinden dat alleen maar jammer en zeker niet erg. Want het gemiddelde verlies van een verliestrade is in onze test van de laatste 13 jaar €337, terwijl de gemiddelde winst van een winsttrade €1.228 is geworden.

Tot slot een ander punt en dat betreft het effectief gebruik maken van de margin. Dus hoe kunnen we het benodigde kapitaal van €15.000 zo effectief mogelijk inzetten? Hoe krijgen we de meeste “waar” voor ons geld?

Daarvoor kijken we naar het effect op onze belegging per procent beweging van de onderliggende waarde. Dus bijvoorbeeld, wat kan ik verdienen aan de AEX of aan de EUROSTOXX als die beide 1% in waarde stijgen? Daarvoor kijken we eerst naar de margin. Dat is de hoeveelheid geld die de broker eist als garantstelling om een Future te mogen handelen. Die margin verandert voortdurend maar is op dit moment €12.500,= en €6.154,= voor een Future op de AEX (WS-907®) of voor een Future op de EUROSTOXX50 (WS-908®) respectievelijk. Met een inleg van €15.000 kunt je dus twee Futures EUROSTOXX50 handelen of één future AEX. We zien dan dat het nu interessanter is om het WS-907®systeem te traden met Futures op de AEX-Index (FTI’s). Ieder punt van de AEX is bij een Future €200 waard, terwijl een punt van de EUROSTOXX50 bij een Future een waarde van €10 vertegenwoordigt. Bij een stijging van 1% van de AEX geeft een gekochte FTI dus een Return on Investment (ROI) van 7.6%. De ROI voor twee Futures van de EUROSTOXX50 geeft bij 1% stijging van de koers slechts een ROI van 4,4%.

Dit betekent dat een FTI wat meer risico met zich meebrengt dan de relatief veiligere EUROSTOXX50. Het betekent ook dat, als we goed zitten met onze positie, we beter één FTI kunnen handelen in plaats van twee EUROSTOXX50 Futures. Dat neemt niet weg, dat het ten tijde van de beurscrisis een goed besluit is geweest om toch –tijdelijk– de EUROSTOXX50 Future te gebruiken. Daarmee is het risico flink beperkt gebleven.

Maar we moeten realistisch zijn, want de verliezen van maart-april dit jaar hebben er geweldig ingehakt. Daardoor hebben we te maken met het feit dat niet iedereen op dit moment nog €15.000 op zijn rekening heeft staan. Het is daarom, dat we hebben besloten om voor WS-907® met één Future op de EUROSTOXX50 te blijven handelen. Zodra het weer mogelijk is om het Future contract van de AEX in portefeuille te nemen gaan we dat ook zeker doen. Voor beide Futures geldt dat we nu gebruik maken van de nieuwe verfijnde algoritmes.

Voor WS-908® blijven we doen wat we steeds al deden en dat is, dat we bij ieder signaal van de nieuwe, verfijnde, algoritmes steeds twee Futures op de EUROSTOXX50 zullen kopen of verkopen. WS-908®, met een rendement van +35,07% voor 2020, heeft het zo-ie-zo veel beter gedaan dit jaar.

Namens het team van Wallstreet-Spirit BV.

Martinus van Dolder